Bekijk hier de regiofilm Heuvelland van VVV Zuid-Limburg

 

Slenaken – Heijenrath

Slenaken (Limburgs: Sjlennich) is een dorp in de gemeente Gulpen-Wittem in het zuiden van Limburg, dicht tegen de grens met België. Het is gelegen in een dal waar de Gulp doorheen stroomt, met aan de oostzijde de Loorberg richting Epen en aan de zuidzijde de grens, en de Belgische plaatsjes Nurop en Teuven en in het westen ligt het dorpje Noorbeek gelegen in het Noordal. Slenaken wordt omringd door de buurtschappen Beutenaken,Heijenrath en Schilberg, die nog steeds bij Slenaken geteld kunnen worden. Het dorp is gelegen aan een kruispunt van wegen. Hier kruist weg door het dal van Gulpen naar Teuven de weg van Sint-Martens-Voeren naar Mechelen. Doordat het dorp gelegen is in het Heuvelland is Slenaken een geliefde pleisterplaats voor toeristen. De Mergellandroute voert door Slenaken en het dorp is gunstig gelegen voor een mooie wandeling of fietstocht. Er zijn dan ook meerdere gemarkeerde wandelpaden. Een ervan is het streekpad Krijtlandpad, dat door het dorp en zijn afwisselende omgeving voert.

Heijenrath (Limburgs: Heieret) ligt boven op een heuvelplateau tussen Slenaken in het Gulpdal ten westen en Epen in het Geuldal ten oosten. Het gehucht is vooral bekend omdat het gelegen is bovenaan de Loorberg, een van de zwaarste en langste beklimmingen in de wielerklassieker Amstel Gold Race. Deze berg wordt tijdens de wedstrijd meerdere malen beklommen.

Tevens zijn de nabije steden Maastricht, Aken (D) en Luik (B) het bezoeken waard.

Maastricht

Het goede leven in Maastricht, de hoofdstad van de provincie Limburg, wordt duidelijk als u een bezoek brengt aan deze magnifieke stad. De sfeer van 20 eeuwen historie is bijna tastbaar aanwezig in de oude typische binnenstad. Smalle klinkerstraatjes, kerken, monumenten, herenhuizen, schatkamers en indrukwekkende gevels maken van Maastricht een zalig oord om in te verblijven en te genieten. De restanten van de stadswallen en de onderaardse vestingwerken vertellen u de geschiedenis over het woelig en krijgshaftig verleden.

Duitsland

Zuid-Limburg wordt omringd door Duitsland en België. Parkstad Limburg en Vaals grenzen aan de prachtige Duitse keizerstad Aken. Aken telt zo’n 250.000 inwoners en bevindt zich in een ruim keteldal, omringd door uitgestrekte velden, bossen en heuvels. Aken is omgeven door de natuurparken de Eifel en de Hoge Vennen, maar staat vooral bekend om haar bruisend stadsleven. De gezellige winkelstraten nodigen uit tot flaneren, slenteren en eindeloos winkelen. Historische pleinen, imposante bouwwerken en prachtige fonteinen maken Aken zeker een bezoek waard!

Aan de oostzijde van de regio westelijke mijnstreek grenst Zuid-Limburg aan de Duitse ‘Selfkant’. Een authentiek Duits gebied, dat in Duitsland zelf wordt gezien als het ‘verre westen’. Daar de Selfkant inderdaad zo ver weg ligt van de gebieden in Duitsland waar ‘het’ gebeurt, heeft dit gebied nu anno 2009 zijn nostalgische charme nog helemaal behouden. Hier is de tijd totaal stil blijven staan.

Belgie

Zuid-Limburg wordt omringd door Duitsland en België. Het zuidelijk heuvelland loopt vloeiend over in de Belgische Voerstreek en de noordelijke delen van de donkere Ardennen aan de oostkant en de typisch Franse stad Luik aan de westkant. Luik of Liège heeft zijn naam te danken aan zijn staalnijverheid glas- en wapenindustrie. Maar anno 2009 is van deze industriële activiteiten in de binnenstad niets meer te zien . Luik heeft zich de laatste jaren ontpopt als een echte kunststad die voor de toeristen veel te bieden heeft. Voorbeelden zijn het Archeoforum of het Museum van het Waalse leven. Ook de zondagsmarkt la Batte is zeker een bezoek waard! Ook de kleine en zeer gezellige provinciehoofdstad Hasselt ligt in de steenworp afstand van Zuid-Limburg. Hasselt is een veelzijdige stad met allerlei musea, shoppingmogelijkheden en vooral tijd om te genieten.

In beweging

Fietsers, wandelaars en ruiters kunnen in de omgeving hun hart ophalen. Er zijn diverse routes uitgezet, picknickplaatsen aangelegd en uitzichtpunten bereikbaar gemaakt.

Er is met 330 km wandelpad verdeeld over 62 recreatieve wandelroutes van verschillende afstanden (2 tot 8 km) voldoende keuze, zowel voor de getrainde beoefenaar als de recreant. De routes worden aangegeven met gekleurde paaltjes en kunnen los van elkaar of gecombineerd tot een eigen wandeling gelopen worden. Daarnaast zijn er verschillende streekpaden,
lange afstandswandelpaden en themawandelingen. Een mooi voorbeeld is de Via Gulia, een wandeling die de Geul volgt van de bron in Raeren in België tot de monding in de Maas bij Voulwames (Bunde). En niet te vergeten de vele wandelevenementen waarvan de Nacht van Gulpen (juni) misschien wel de bekendste is; een wandel’monster’tocht waarbij in één nacht 70 km gewandeld wordt.

Het gebied rondom Gulpen-Wittem is daarnaast natuurlijk aangesloten op het fietspadenknooppuntensysteem; een netwerk van fietsroutes over gemeente- en landsgrenzen heen.

Voor het ruigere werk zijn er twee mountainbikeroutes van elk 25 km uitgezet. En mocht u voor de glooiende heuvels een duwtje in de rug willen, dan kunt u uw elektrische fiets opladen bij een van de aanwezige oplaadpunten.

In de winter zijn er ski- en langlaufmogelijkheden in de omgeving.

 

Bron: www.vvvzuidlimburg.nl